Dramatúrgia Catalana Contemporània

La Base de Dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània (DCC) és un projecte elaborat per l'Institut del Teatre amb el suport de la Societat General d'Autors i Editors i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

  • La DCC recull informació detallada sobre obres dramàtiques escrites en català, independentment del lloc on hagin estat escrites o de la nacionalitat dels seus autors.
  • La DCC fitxa dramaturgs que hagin publicat o estrenat (en l'àmbit professional), com a mínim, una obra dramàtica escrita en llengua catalana des dels anys 70 fins l'actualitat (aquesta referència cronològica pot variar). Un cop incorporat l'autor, es fitxarà també la resta de la seva producció dramàtica, al marge de la llengua en què hagi estat escrita.
  • La informació que recull la DCC fa referència especialment a l'obra i al seu contingut (resum, paraules clau, nombre de personatges, espais, etc.). En cas d'edició o d'estrena, s'inclouen també les dades pertinents. Quan l'autor dona el seu permís, la DCC ofereix un accés directe als textos.
  • No cal dir que la DCC és un projecte amb continuïtat i en construcció permanent (i en conseqüència, incomplet per definició). En aquest sentit, la plataforma té com a objectiu l'actualització permanent de les dades.
O navega alfàbeticament per:
 

Enviaments recents

Obra
Forquilla Mitjó Arracada
(2018) Riera, Queralt
La Quetsia se sent sola: el seu marit està poc present i els fills estudien fora. Quan les amigues, en comptes de les típiques arracades de Nadal, opten per un curs de kungfu vaginal, coneix la Joana, professora especialista en exercicis de tonificació del sol pèlvic.Quan la Joana descobreix que la seva parella l’enganya, ella i la Quetsia inicien una relació sentimental que, en un moment de tensió, sembla arribar a la fi quan la Quetsia, desbordada, li regala unes arracades com a comiat. Però poc després, les dues es retroben i decideixen apostar pel seu amor.
Obra
Aquí
(2017) Riera, Queralt
Una dona vestida de núvia amb una gran taca de sang al vestit monologa des de Grand Central Station a la ciutat de Nova York sobre l’assassinat del seu promès instant abans de casar-se i com aquest fet l’ha fet fugir fins a Nova York. Sense menjar, equipatge, diners ni lloc on anar ens guiarà per la seva història familiar i vital atrapada al millor lloc on passar desapercebuda. Un any després, convertida en una persona sense llar, i absolutament trencada per dins i per fora, encara vestida de núvia, la dona es planteja si posar fi a la seva vida.
Obra
Fake It (Fes-ho veure fins que et surti)
(2024) Coya, Pau; Aran, Marta
La Carla és una adolescent amb molt de talent per la dansa urbana i està a punt d’aconseguir una esponsorització d’una marca internacional important. Per a assegurar que la Carla és la imatge que busquen, estan monitorant cada moviment que la jove i la seva família fa a les xarxes. Els pares de la Carla, en Jaume i la Júlia s’han separat, però ho volen amagar fins que no es resolgui el concurs i signin el contracte. El Jaume és el community manager de la Carla i la pressiona per fer més intervencions supervisades a les xarxes per guanyar punts. La noia s’adona que prefereix viure la seva adolescència sense tanta pressió. La mare intenta publicitar-se com a advocada a través de les xarxes també, però s’hi sent incòmoda. La situació familiar es tensa a mesura que sorgeixen més desavinences sobre la criança de la Carla quan la marca els anuncia que un representant els visitarà a casa i el pare està disposat a invertir tots els estalvis a fer una gran actuació que acabi de convèncer la marca, cosa que provoca que els pares discuteixin contínuament. Reben un correu dient que la decisió està presa perquè la família del nen suís ha renunciat. La Carla accepta ser la imatge de la marca i la mare anuncia que marxa de casa.
Obra
La cabana
(2024) Sala i Vila, Carles
Una nit d’intenses pluges, la Laura arriba arrossegant un noi mig inconscient, en Roger, a la cabana del vell, "el Sibarita de la pluja". Ella ha recollit el jove enmig del bosc veient que estava sota els efectes de la droga. El vell els acull, ja que és impossible sortir del bosc amb el temporal, però l'endemà el riu ha crescut tant que els serà impossible marxar de la cabana. Durant els dies que comparteixen fins que el riu torni al seu cabal els tres personatges compartiran espai i experiències i els secrets de la Laura i el Roger sortiran a la llum. La Laura fuig de la vida a la ciutat i d’un matrimoni insatisfactori i el Roger és un noi adinerat acostumat a la vida fàcil que va fer caure una noia en bici a la carretera i no recorda si la va auxiliar. La Laura i el Roger reconnectaran amb el que és natural gràcies al vell i les seves vides canviaran arran de la trobada.
Obra
Cervantescas cervantinas
(2024) Barbany, Damià
El mateix Miguel de Cervantes, acompanyat dels personatges del Gestor i l’Explicador, revisita la seva vida i obra en una proposta a mig camí entre l’entrevista i la representació teatral. Al llarg de la peça, es mostren fragments d’algunes de les seves obres cabdals i, mitjançant la conversa, es busca apropar la figura de l’autor al públic contemporani, contextualitzar-la i reflexionar sobre el seu llegat, especialment a l’ombra del seu personatge més emblemàtic: el Quixot. Entre els tres personatges sorgeixen algunes tensions, tant pel contingut de la conversa com pel format escènic o el mateix fet teatral. Aquestes discrepàncies obren un diàleg viu entre èpoques i perspectives, en un intent de trobar punts en comú i arribar a una certa entesa per afavorir la representació.